To avtohtono vipavsko vino je svetle zelenkasto rumene barve – in po njej je dobil tudi ime, predstavlja pojem za posebno dišeče, belo, živahno vino, ki so mu včasih, prav zaradi intenzivnega vonja, rekli »dišava«. Zaradi manjših obremenitev trte danes še bolj pride do izraza njegov dišavni značaj; njegova cvetica je nežna in izrazita obenem, vsekakor prijetna in omamno dišeča; doživetju tega posebnega vina sledi eleganten, prepoznaven, bogat in zelo harmoničen okus. S pinelo predstavljata tradicionalni vinski par, brez katerega si vinorodne Vipavske doline kratko malo ne moremo predstavljati. Z zelenom bomo postregli k preprostim jedem lokalne (vipavske) kuhinje, pa tudi k drugim lahkim jedem mediteranske kuhinje, krompirjevim in jedem z doma pripravljenimi testeninami.
Trgatev: Ročno obiranje grozdja
Barva vina: živahni odtenki slamnato rumene barve
Aroma vina: eleganten in aromatičen šopek arome suhe banane, vanilije in karamele
Okus: bogat, vse vrste okusov, okusi hrasta in kokosa se zadržijo v dolgem zaključku
Kombinacija s hrano: sladkovodne ribje jedi, testenine, rižote
žveplovega dioksida ali sulfitov
13 %
Minister za zdravje opozarja: Redno uživanje alkohola škoduje zdravju.Vinogradniška tradicija družine Slejko sega pred leto 1926.
Te dni tradicijo nadaljuje Borut, četrta generacija družine Slejko. Razširil je posestvo, ki zdaj obsega 8 hektarjev, in s ponosom sledi poti svojih prednikov z dobro premišljenim načrtom, od vinograda do steklenice, in z jasno vizijo, da si prizadeva za višje in slediti cilju pridelave najbolj kakovostnih vin z največje spoštovanje do zemlje.
Svojo dejavnost uspešno širi tudi zunaj meja Slovenije.
Vina pod blagovno znamko De Adami že vrsto let dosegajo visoke ocene v mednarodnih in domačih ocenjevanjih.
Seznanite se z najnovejšimi ponudniki, vročimi ponudbami in ostalim uporabnim čtivom Ljubim Domače.